آمارهای رسمی نشان میدهد کاناداییها در حال خرج کردن پساندازهای خود هستند.
اخیراً در اقتصاد کانادا، شاهد بروز سیگنال های ناخوشایندی هستیم که یکی از آنها توجه کارشناسان زیادی را به خود جلب کرده است، و آن نرخ پسانداز، به معنی درصدی از درآمد مردم که پسانداز میشود، است .
اداره آمار کانادا اعلام کرد نرخ پس انداز در سال گذشته به پائینترین مقدارِ خود از سال ۲۰۰۵ رسیده است و به طور میانگین ۱٫۴ درصد از درآمد مردم پسانداز شده است.
اقتصاددان نشنال بانک، Krishen Rangasamy درمقاله ای برای هافینگتون پست نوشت ” مردم کانادا به دلیل کم بودن درآمدهایشان، به سمت خرج کردن پساندازهایشان می روند.
کاهش نرخ پسانداز برای اقتصاد مضر است. استفن براون، اقتصاددان ارشد در Capital Economic، میگوید:” عدم وجود پس انداز مناسب در شرایط سخت، به این معنی است که، خانوادهها بسیار بیشتر از آنچه که تصور کنید، در برابر نرخهای بالای بهره آسیب پذیر خواهند بود.”
وی ادامه میدهد:” در چنین شرایطی طرح بانک کانادا برای افزایش نرخ بهره، یک سیاست غلط تکراری است. “
براون گفت که مردم کانادا سریعتر از آنکه بدهیهای قبلی خود را بپردازند، بر بدهیهای فعلی شان اضافه میکنند . این وضعیت ۱۶ سال است که ادامه دارد، اما نمیتواند برای همیشه به این صورت باقی بماند.
نرخ پسانداز در کانادا، شبیه به آمریکا و دیگر کشورهای توسعه یافته، برای دهههای متوالی در حال سقوط بوده است.
اقتصاددانان عقیده دارند یکی از دلایل کاهش نرخ این است که جمعیت در حال پیر شدن است و افراد بازنشسته، نه تنها پسانداز نمیکنند، بلکه شروع به خرج کردن پساندازهای خود می کنند.
با اینحال، این دلیل نمیتواند برای سقوط نرخ پسانداز مردم کانادا، از ۱۲ تا ۱۵ درصد در اوایل دهه ۹۰ به زیر ۲ درصد قانع کننده باشد.
از دلایل دیگرکاهش نرخ پس انداز میتوان به کاهش نرخ بهره دردهههای متوالی اشاره کرد که که وام گرفتن را آسان کرده و باعث شده بود تا مردم نگران مدیریت منابع مالی خود در شرایط سخت نباشند و به خرید کردن با کردیت کارت رو بیاورند.
بانک کانادا اعلام کرده است به دلیل آرامش نسبی و کاهش اندک رشد در بازارهای اقتصادی بینالمللی، نرخ بهره بانکی پایه در کانادا فعلاً افزایش نخواهد یافت، اما در صورت افزایش تورم در آینده، نرخ بهره پایه در کانادا بالاتر خواهد رفت.