اکثر والدین نگران این هستند که تبلیغات غذاهای ناسالم بر روی کودکان تأثیرمنفی میگذارد. بسیاری از مطالعات و بررسیهای سازمان بهداشت جهانی و دیگر سازمانهای بینالمللی، این نگرانی را تأیید میکنند.
قانون حمایت از سلامت کودکان Bill S-228، که سال گذشته توسط مجلس سنای کانادا به تصویب رسید و پاییز امسال نیز آخرین بررسیهای آن در پارلمان انجام خواهد شد، واکنش کانادا به این موضوع است.
هدف این قانون، محدود کردن تبلیغات مربوط به غذاها و نوشیدنیهای دارای سدیم، شکر زیاد و چربیهای اشباعشده برای کودکان زیر سن ۱۳ سال است.
این قانون، قدم بسیار بزرگی در حفظ سلامتی کودکان کاناداست، که تمام والدین نیز از آن حمایت میکنند.
مهمتر اینکه، این قانون طیف گستردهای از بازاریابی، بستهبندی محصول، آگهیهای تلویزیونی و چاپی، استفاده از شخصیتها و افراد مشهور، و همچنین بازاریابی دیجیتالی و شیوههای دیگری همچون آگهیهای اینترنتی، بازیهای تبلیغی و رسانههای اجتماعی را شامل میشود. و این به معنی این است که کودکان، در تمام اماکن همچون مدرسه، منزل، محیط آنلاین و اجتماع، هر کجا که زندگی و بازی میکنند، از این نوع تبلیغات، محافظت میشوند.
بر اساس این قانون، تبلیغ و بازاریابی تمام محصولات غذایی و نوشیدنی که بیش از ۵ درصد ارزش غذایی روزانه حاوی نمک، شکر و چربیهای اشباع شده باشند (در حال حاضر بسیاری از انواع غذاها و نوشیدنیها را شامل میشود) ممنوع خواهد شد.
طبق تحقیق صورت گرفته در دانشگاه تورنتو، بیش از پانزده هزار غذا و نوشیدنی در فروشگاههای کانادا مورد بررسی قرار گرفتهاند، که سه چهارم بازار غذاهای بسته بندی شده را تشکیل میدهد.
بر این اساس و با توجه به حد مجاز ارزش غذایی روزانه یا Daily Value، فقط ۱۶ درصد از تمام محصولات برای کودکان مناسب هستند، و بد تر از آن اینکه فقط ۲ درصد از محصولاتی که هم اکنون برای کودکان تبلیغ میشوند، دارای میزان مجاز این مواد هستند.
این آمار نشان میدهد که کودکان ما در محیطی مملو از آگهیها و تبلیغات برای غذاهای ناسالم زندگی میکنند.
بنیاد قلب و سکته مغزی کانادا، در سال ۲۰۱۷ گزارشی منتشر کرد، که بر اساس آن، در طول یک سال، کودکان کانادایی بین سنین ۲ تا ۱۱ سال، بیش از ۲۵ میلیون آگهی غذا و نوشیدنی را در وبسایتهای مورد علاقه خود مشاهده میکنند، و در ۹۰ درصد اوقات، این محصولات بسیار ناسالم هستند.
در همین گزارش مشخص شد که یک کودک به طور متوسط حدود دو ساعت در روز به تماشای تلویزیون مینشیند و در هر ساعت چهار تا پنج آگهی غذا و نوشیدنی را تماشا میکند.
کشورهای دیگر نیز سعی دارند تا محیط غذایی سالمی را برای کودکان خود فراهم کنند. از جمله، شیلی، اروگوئه، مکزیک، انگلستان، ایرلند، اسپانیا، سوئد، نروژ، مجارستان و کرهجنوبی با شیوههای مختلف، دسترسی بازاریابی غذایی، به کودکان را محدود کردهاند.
بررسیهای منظم و دقیق ۱۸ تحقیق که توسط محققان دانشگاه لیورپول انگلستان انجام گرفته، به این نتیجه رسیده که آگهیهای تلویزیونی و اینترنتی تأثیر چشمگیری بر نوع تغذیه کودکان دارد.
این اعداد و ارقام نشان میدهند که کودکان ما به طور صحیح غذا نمیخورند. یک سوم از کودکان کانادایی دارای اضافه وزن یا چاقی بیش از حد هستند، هفتاد درصد از آنان حداقل نیاز روزانه میوه و سبزیجات را مصرف نمیکنند، و یک چهارم آنان هر روز غذای فست فود مصرف میکنند.
اینکه کانادا برنامهای برای محدود کردن بازاریابی برای کودکان را از سال ۲۰۱۷ شروع کرده است، بسیار با ارزش است. این برنامه که با عنوان Canadian Children’s Food and Beverage Advertising Initiative شناخته میشود، استانداردهای بسیار قدرتمندی را تنظیم کرده است. اما تا کنون فقط یک رستوران زنجیرهای و ۱۷ تولید کننده محصولات غذایی از آن تبعیت کردهاند.
تحقیقات نشان میدهد که این برنامه و اقدامات داوطلبانه مشابه آن در کشورهای دیگر، مؤثر نبودهاند.
در مقابل، بعضی از مطالعات کوچک نشان میدهند که قانون حمایت از مصرف کننده استان کبک، که از سال ۱۹۸۰ بازاریابی غذا و دیگر محصولات را برای کودکان محدود کرده است، تأثیر ساده اما مثبت بر محیط غذایی کودکان داشته است.
کودکانی که دارای اضافه وزن هستند در معرض خطر بیماریهای مزمن از جمله، دیابت و بیماری قلبی قرار دارند. این کودکان اغلب با مشکلاتی همچون عدم اعتماد به نفس، مورد تمسخر قرارگرفتن و عملکرد ضعیف درسی مواجه میشوند.
تا سال ۲۰۲۱ که قانون S-228 به اجرا در بیاید، والدین میتوانند برای بهبود تغذیه کودکان خود اقداماتی را انجام دهند.
ابتدا مدت زمان تماشای تلویزیون برای کودکان را محدود کنند. انجمن پزشکان کودکان کانادا پیشنهاد میکند که کودکان ۲ تا ۵ ساله، کمتر از یک ساعت در روز، تلویزیون تماشا کنند.
دوم اینکه، کودکانِ خود را در مراحل آمادهسازی غذا دخالت دهید و تمام خانواده در کنار هم غذا بخورید.
یک محیط غذایی سالم، تمایل و وسوسه به غذاهای ناسالم را از بین میبرد و یا محدود میکند. شما و خانواده تان میتوانید رابطه مثبتی با غذای سالم برقرار کنید طوری که تا همیشه این عادت سالم، همراه شما باشد.