بر اساس مصوبه سران سه قوه اجاره بها در تهران باید هر سال حداکثر ۲۵ درصد و در شهرهای دیگر تا ۲۰ درصد بالا برود. این در حالیست که برخی قراردادهای افزایش اجاره بها تا ۱۰۰ درصد افزایش داشته اند.
به گفته منتقدان، سقف گذاری برای اجاره بها بینتیجه است، زیرا نظارتی نیز بر آن انجام نمیشود.
به گفته لیلی خامنه، خبرنگار اقتصادی، نرخ اجاره بها در ایران از تورم بیشتر است و زندگی را برای بسیاری از خانوادهها که مجبور هستند گاه تا ۷۰ درصد از ردرآمد خود را برای اجاره هزینه کنند، بسیار سخت میکند.
بر اسا س تازه ترین داده های سامانه ثبت معاملات املاک ایران، متوسط اجاره بهای یک متر مربع واحد مسکونی در تهران در اردیبهشت امسال به ۱۲۶ هزار و ۹۰۰ تومان رسید که پارسال ۸۴ هزار و ۸۰۰ تومان بود. که این به معنای رشدی۵۰ درصدی است.
اجاره خانه و قیمت مسکن به ویژه در شهرهای بزرگ از معضلات خانوادههای ایرانی است که اخیرا با افزایش قیمت ارز و کالاها و آشفتگی در بازار مسکن به مرحلهی تازهای وارد شده است.
مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز قبلا گفته بود: اینگونه سیاستها تاثیری در کنترل قیمتها ندارد، اما منجر به اختلاف بین مالکان و مستاجران میشود؛ صاحبخانه از خوراک و پوشاک و تفریح خودش زده و یک خانه اضافه خریده، حالا او را مجبور میکنند نرخ اجاره را بسیار کمتر از حد تورم افزایش دهد.
با افزایش قیمت اجاره خانه شمار قابل توجهی از خانواده های شهرنشین به حاشیه شهرها مهاجرت کردهاند که در نتیجه افزایش تقاضا درحاشیه شهرها، قیمت اجاره خانه در این مناطق هم بالا رفته است.